Tekstredactie

Prikkel-Teksten-teksten-controlerenSoms is de tekst al geschreven, maar ben je er gewoon niet tevreden over. Te lang, te taai, te ingewikkeld. In dat geval kan ik jouw teksten controleren op spelling en grammatica (corrigeren) of op zinsbouw en woordkeus (redigeren). Een derde mogelijkheid is dat ik je teksten herschrijf.

Teksten controleren op drie niveaus:

  • Corrigeren: teksten controleren op spelfouten en grammaticale fouten.
  • Redigeren: teksten controleren op spelfouten en grammaticale fouten, zinsbouw en interpunctie. Waar nodig pas ik de woordkeus aan voor een betere aansluiting van de tekst op uw doelgroep.
  • Herschrijven: op basis van de door jou aangeleverde tekst schrijf ik een compleet nieuwe tekst met een passende opbouw, schrijfstijl en woordkeus.

Teksten corrigeren

De Nederlandse spelling is niet bepaald een statisch gegeven. Met enige regelmaat veranderen de regels, wat vaak veel discussie oplevert onder taalfreaks. Als tekstschrijver vind ik het belangrijk dat teksten foutloos zijn, maar een echte taalfreak ben ik niet. Uiteraard ben ik wél op de hoogte van de geldende regels op het gebied van spelling en grammatica. Teksten corrigeren betekent foutjes verbeteren in spelling en grammatica, zodat je een professionele indruk maakt op jouw lezers.

Teksten redigeren

Het is niet altijd eenvoudig om je boodschap in woorden te vangen. En helemaal niet om dat kort en bondig te doen. Teksten redigeren is een manier om een ‘stroeve’ tekst wat soepeler te maken. Naast spelling en grammatica let ik bij het redigeren op zaken als woordkeus en zinsbouw. Ook ongewenste stijlfiguren en ingewikkeld of wollig taalgebruik filter ik eruit, maar de structuur van de tekst laat ik in tact.

Teksten redigeren is wat mij betreft ook een kwestie van (taal)gevoel. Jouw tekst moet niet alleen kloppen, maar ook klinken.

Herschrijven

Een foutloze tekst is niet automatisch een goede tekst. Goede teksten prikkelen de lezer. Ze moeten de aandacht vangen én vasthouden. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je soms een beetje ‘buiten de lijntjes kleuren’; creatief omgaan met woorden en zinnen. Zelfs in de manier waarop je het onderwerp benadert, kun je creatief zijn. Als professioneel tekstschrijver doe ik niets liever.

Herschrijven betekent dat ik een nieuwe tekst schrijf op basis van informatie uit een bestaande tekst. Een nieuwe tekst die beter aansluit bij de lezer, met als doel dat elk woord gelezen én begrepen wordt.

Punt.

www.prikkel-teksten.nl

Ben je benieuwd of jouw teksten kloppen, klinken en voldoende prikkelen? Neem dan contact op voor een quickscan. Geheel vrijblijvend natuurlijk!