Zoekmachine-optimalisatie

Prikkel-Teksten-zoekmachine-optimalisatieEen goede tekst prikkelt de lezer. Niet te veel, maar ook zeker niet te weinig. Het maakt wat dat betreft niet uit of die lezer een zoekmachine is, of een mens van vlees en bloed.

SEO: op zoek naar evenwicht

Een zoekmachine ‘kijkt’ anders naar uw website dan een potentiële klant. Door middel van zoekmachine-optimalisatie wordt een tekst zo opgesteld, dat ook de zoekmachine ‘snapt’ welke boodschap u wilt overbrengen. Als SEO-tekstschrijver zorg ik daarnaast voor een juiste balans tussen de vindbaarheid en de leesbaarheid van uw website. Zo wordt uw website niet alleen goed gevonden, maar ook goed gewaardeerd.

Zoeken met de juiste woorden

Waar Googelen mensen op als ze op zoek zijn naar uw product of dienst? Zijn dat de woorden die u gebruikt om uw aanbod te beschrijven? Of zijn het juist hele andere woorden? Belangrijke vragen als u uw website gaat optimaliseren. Alleen met het gebruik van de juiste zoekwoorden (in de webteksten verwerkt als keywords) weet u zeker dat u uw doelgroepen bereikt.

Welke zoekwoorden mensen gebruiken, is te achterhalen door een combinatie van logica, ervaring, kennis van de markt, kennis van de doelgroep en het betere speurwerk. De kwaliteit van dit zoekwoordonderzoek bepaalt voor een groot deel het succes van uw website. Uit de lijst met gebruikte zoekwoorden selecteren we de woorden waarmee u:

  1. door de juiste personen gevonden wordt
  2. voldoende bezoekers naar uw website trekt
  3. zich van de concurrentie kunt onderscheiden

Deze woorden vormen de basis voor de site-structuur en de bijbehorende webteksten. Als SEO-tekstschrijver ben ik het gewend om in de huid van een ander te kruipen. Dit komt tijdens het zoekwoordonderzoek goed van pas. Ook in de vertaalslag van zoekwoorden naar site-structuur en vervolgens naar webteksten kan ik u uitstekend van dienst zijn.

SEO met de nadruk op ‘O’

De naam zegt het al; zoekmachine-optimalisatie (search-engine optimization) gaat om balans. Je kunt het immers ook overdrijven. Bij een overdreven gebruik van zoekwoorden, markeren zoekmachines uw website als ‘spam’. Dit gaat ten koste van uw raking in de zoekresultaten. Maar ook lezers houden er niet van als u met zoektermen strooit. Het levert onleesbare teksten op die weinig zeggen en – nog erger – slecht converteren. En zonder conversie wordt uw website nooit succesvol.

Als SEO-tekstschrijver weet ik het gebruik van zoektermen prima te doseren. Met dezelfde tekst verschillende doelgroepen bedienen, dat is het spelletje. Ik zie zoekmachine-optimalisatie dan ook als een extra dimensie aan het toch al boeiende vak van tekstschrijver.

www.prikkel-teksten.nl

Bent u benieuwd hoe ik zoekmachine-optimalisatie kan inzetten om uw website beter te laten presteren? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.